Nieuwsbericht


Waarom ook meisjes zich goed voelen op WeTech? Dat lees je hier!

Vrouwen en techniek, da’s chic! Tegenwoordig maken we komaf met de ouderwetse clichés en het opdelen van mensen in hokjes. Vrouwen horen in de keuken? No way! Het vrouwelijke geslacht krijgt steeds vaker de appreciatie die ze verdient en daar zijn wij héél blij om! Weg met het ‘zwakke’ geslacht, want iedereen is gelijk, punt. In de 21e eeuw is vrijwel iedereen het erover eens dat technische beroepen door zowel jongens als meisjes perfect uitgevoerd kunnen worden. Ook op WeTech Academy steunen wij onze meisjes voor de volle 100%. Girlpower! Nog nooit kozen zoveel Vlaamse meisjes in het secundair onderwijs voor een STEM-opleiding. Geweldig toch?! Er zitten natuurlijk enkele kanjers van meisjes op WeTech, die het verdienen om eens in the spotlight te staan.

Het verhaal van Hanne

We stellen voor: Hanne Vercauteren. Hanne volgt sinds dit schooljaar de richting Bouw op WeTech Academy. “Ik heb eerst de richting Verzorging op een andere school gevolgd, maar ik wou eigenlijk altijd al Bouw doen. In het 6e leerjaar brachten we tijdens de PEP-dagen een bezoekje aan WeTech en ik was meteen verkocht. Mijn broer zat ook op de school en ik hoorde positieve verhalen van hem.” Hanne zit nu in het vierde middelbaar en zette dit jaar de grote stap: ze schreef zich in bij WeTech Academy. Voor zichzelf, haar familie en haar vrienden was het toch best wel een aanpassing. “Verzorging en Bouw zijn twee totaal verschillende richtingen. Het kwam vooral voor mijn vriendinnen heel onverwacht. Toch bleven ze me altijd steunen en waren ze zeker dat ik het super goed ging doen.”

Enige meisje in Bouw

Hanne is het enige meisje in het vierde jaar Bouw, maar dat hield haar helemaal niet tegen om haar droom na te jagen. “In een klas zitten met enkel jongens is natuurlijk anders. Met jongens voer je totaal andere gesprekken dan met meisjes, maar over het algemeen klikt het heel goed met de jongens. Voor hen is het ook aanpassen wanneer er opeens een meisje binnenstapt in de richting Bouw.”

Welkom vanaf de start

Hanne voelde zich meteen welkom op WeTech. De jongens accepteerden haar vrijwel onmiddellijk en alles gaat sindsdien heel goed. De sfeer zit goed en Bouw is echt haar ding. De praktijkvakken bieden haar de mogelijkheid om te doen wat ze écht graag doet: de handen uit de mouwen steken. “Eigenlijk is het wel leuk om in de klas te zitten met jongens, want we hebben allemaal onze eigen talenten en vullen elkaar aan. Maar niet alleen de klasge rol.” Alleen maar lovende woorden over WeTech Academy van Hanne: “Ik voel me super goed op deze school. Ik heb het gevoel dat ik écht nuttige zaken bijleer en een stevige voorbereiding krijg op het werkveld voor later. Daarnaast begeleidt de school mij super goed en slagen ze erin om mij nog meer te motiveren. Ik voel me hier echt gelukkig.”

Het verhaal van Ilona en Vanita

Niet alleen in de richting Bouw zijn de meisjes vertegenwoordigd. Ontmoet Ilona Traets en Vanita Jamison. Ilona zit in het tweede jaar Mechanica-Elektriciteit en Vanita in het tweede jaar Bouw-Hout. Net zoals Hanne kwam Vanita bij WeTech terecht door een bezoekje aan de school tijdens de PEP-dagen in het 6e leerjaar. Techniek werd bij haar ook met de paplepel meegegeven: “Langs mijn papa’s kant zit bijna iedereen in een technische sector. Mijn familie was dan ook heel trots en blij wanneer ik besloot om in hun voetsporen te treden.” Ilona was al van jongs af aan gepassioneerd door programmeren. In de lagere school kwam haar interesse voor techniek en programmeren heel sterk naar boven drijven. “Mijn papa heeft ook op deze school gezeten, dus ik begon al snel informatie te verzamelen over WeTech. Ik woon bovendien in de buurt van de school, dus dat was ook mooi meegenomen.”

Een brok motivatie

Net zoals Hanne, lieten zowel Vanita als Ilona zich helemaal niet tegenhouden door de vele jongens op WeTech Academy. Bij beiden was hun motivatie onklopbaar en kon niks of niemand hen tegenhouden.

“Wanneer we tijdens de praktijkvakken een fout maken, wijst de leerkracht ons hier meteen op en krijgen we tips mee om het de volgende keer beter te doen. De school is echt begaan met ons.” - Vanita.

Girlpower

Vanita en Ilona zijn er rotsvast van overtuigd dat technische richtingen vaak onterecht een fout label opgeplakt krijgen. Meisjes zijn net zo goed in staat om technische beroepen uit te voeren. Dat techniek alleen voor jongens zou zijn, is een mythe die voor eens en altijd de wereld uit moet. “Je leeft maar één keer, het is nu je kans om te doen wat je graag doet, want een groot deel van je toekomst hangt af van deze keuze. Of je nu een jongen of een meisje bent: dat doet er niet toe! Een passie is en blijft een passie”, klinkt het bij Ilona. Beide meisjes hebben nog geen enkel moment spijt gehad van hun keuze voor WeTech.

“Het was mijn grote droom en ik liet me door niemand tegenhouden. Ik wil bewijzen wat ik waard ben en dat programmeren mijn grote passie is.” - Ilona.

Rooskleurige toekomst

Vanita en Ilona hebben alvast heel veel zin in de toekomst en hebben grootse plannen. “Ik zou graag naar het buitenland gaan om verder te studeren. Liefst zou ik naar Canada trekken om daar Architectuur te studeren, omdat het voor vernieuwing en variatie zorgt”, vertelt Vanita ons. Maar ook Ilona heeft indrukwekkende vooruitzichten: “Ik zou ook graag naar het buitenland trekken om daar mijn studies verder te zetten. Wat ik specifiek wil studeren, weet ik nog niet zeker. Ik wil me alleszins verdiepen in programmeren. Waarschijnlijk zal ik kiezen voor een ingenieursstudie.” Wij wensen alle meisjes op WeTech alvast veel succes. Gogogo, wij zijn trots op jullie!

Inschrijven?

Zou je graag leerling worden bij WeTech? Dat kan perfect. Hoe je dat doet? Heel simpel. Klik door naar de pagina om in te schrijven.